Rozasea (Gül Hastalığı)

Rozasea (Gül Hastalığı) Nedir?

Rozasea, halk arasında bilinen adıyla Gül hastalığı, temel olarak yanaklarda, burun üzerinde, çenede, alında ve gözlerde tutulum yapabilen tekrarlayan kızarıklık, kalıcı eritem, telenjiektazi denilen minik damarlar, inflamatuvar papül ve püstüllerle seyredebilen kronik bir cilt rahatsızlığıdır.

Gül hastalarının cildinde dönem dönem ataklar halinde gelen kızarık, kaşıntı, kuruluk, yanma hissi, sivilcelenme, ödem , Hastaların yarısından fazlasında gözlerde kuruluk, kaşıntı, ışık hassasiyeti, batma tarzında şikayetler de mevcuttur. Rozasea’nın ilerleyen dönemlerinde fimozis dediğimiz kalıcı şekil değişiklikleri de oluşabilmektedir. Rozasea gelişiminde genetik faktörlerin yanısıra, doğal ve kazanılmış bağışıklık sistemindeki değişiklikler ile immün yanıt rol alır.

Gül hastalığı, bireylerin duygusal ve psikolojik iyilik halleri üzerinde önemli etkileri olabilir. Birçok rosacea hastası, görünür semptomlar nedeniyle utanç ve özsaygı eksikliği yaşar. Bu durum sosyal kaygı ve hatta depresyona yol açabilir. Hastalığın sosyal damgası, bu duyguları daha da kötüleştirebilir ve genel yaşam kalitesini ve sosyal etkileşimleri olumsuz yönde etkileyebilir.

Rosacea’yı ele alırken, sadece fiziksel semptomları yönetmek değil, aynı zamanda etkilenen kişilerin duygusal ve psikolojik sağlıklarını desteklemek de önemlidir.
Rozasea tedavisi olan bir hastalıktır. Öncelikle tetikleyici ajanlardan kaçınılmalı, uygun cilt bakım ürünleri kullanılmalı, ayrıca cilt kalitesini arttıracak yöntemlerle cilt desteklenmelidir.

Gül hastalığının medikal tedavisinde hastanın Muayenehane durumu göz önüne alınarak farklı ilaçlar kullanılabilir. Kızarıklık (eritem) için onaylanmış tedaviler arasında topikal brimonidin ve oksimetazolin bulunmaktadır; papüller/püstüller için ise topikal ivermektin, metronidazol, azelaik asit ve oral doksisiklin tedavisi tercih edilebilir. Telangiektazi, eritem ve fimozis için lazer ve ışık bazlı tedaviler kullanılabilir. Gerekli durumlarda fimozis tedavisi için ayrıca lazer veya cerrahi düzeltme gerektirebilir.

Gül hastalığında oluşan damarlanmaların ve kızarıklıkların tedavisinde enerji bazlı sistemlerden de yararlanılır. IPL veya BBL (broad band light) terapilerle kızarıklık yatıştırılır. Ayrıca bozulmuş olan cilt bariyeri ve cilt kalitesini arttıracak mezoterapi enjeksiyonları ile deri güçlendirilir.

Rozasea tedavisinde bir çok alternatif tedavi seçeneği bulunmakta olup, size en uygun tedavinin hangisi olduğunun, dermatoloğunuzun sizi muayene etmesi sonucu belirleneceğini söyleyebiliriz.
Ayrı bir özen isteyen rozasealı cilde sahipseniz, mutlaka dermatoloğunuza başvurmanızı öneririz.

Hizmetlerimiz